torsdag den 21. september 2017

5 ting - sagnvæsener

Sidste gang introducerede jeg "5 ting" for dig. Denne gang skal det ikke handle om eventyr. men jeg vil i stedet dykke ned i fem sagnvæsener, som er forbundet med vinter.

Akhlut

Dette sagnvæsen stammer fra inuitterne, som troede på at en speciel hvalånd kunne komme på land i form af en stor ulv. Man skulle passe meget på med dette væsen for det spiste mennesker og andre dyr. Hvis man så spor i sneen som ledte ned til havet, kunne man være sikker på, at Akhlut lurede lige under overfladen, parat til at springe på sit bytte.
Man ved meget lidt om dette sagnvæsen. Kun at det forvandler sig fra en hval til en ulv, når det er sultent.

Barbegazi

Dette væsen stammer fra schweizisk og fransk mytologi. Det er en slags dværg eller gnom. Barbegazi er en lille mand, med et stort skæg og enorme fødder. Disse væsener vandrede rundt i bjergene, som også er deres hjem. De store fødder er de perfekte snesko, så det var ikke svært for Barbegazi at komme rundt.
Da disse væsener bevæger sig rundt så højt oppe i bjergene, er de kun sjældent blevet set af mennesker. Det kan dog ske, at de hjælper fårehyrder med at vogte deres får.
De er mest kendte for at surfe på laviner, som de også bruger fødderne til. Hvis der er lavinefare siges det, at Barbegazi udstøder lave fløjtende råb og nogle gange giver de en hjælpende hånd med, hvis et menneske bliver fanget i en lavine.

Jötunn

Disse væsener fra den nordiske mytologi anser sig selv for overlegne og som guder. Oprindeligt udtales de jötnar, som er det samme som en jætte. Disse væsener anses nærmest som troldelignede.
Det hele startede med jætten Ymer, som med sin krop formede verden. Og kun fordi de resterende jætter, hans efterkommere, sejlede på en flod af Ymers blod og faldt til på et sted de senere kaldte, Jötunheimr eller Jotunheim/udgård lykkes det dem at overleve.
Da nogle jætter bliver forbundet med vejr og andre elementer, som f.eks. sne og is, så er de med på denne liste.

Qiqirn

Er endnu et sagnvæsen fra inuitterne. Qiqirn er en ånd i form som en stor, skallet hund. Det er et skræmmende væsen, men også kloset og dum. Når mænd og hunde løber fra Qiqirn, så løber væsenet også væk fra dem. Qiqirn har hår på fødder, ører, mund og spidsen af halen. Når mennesker nærmer sig væsenet vil de lide. Den eneste måde at skræmme Qiqirn væk på er ved at råbe dens navn.

 Yeti

Den kan man næsten ikke komme udenom. På dansk kalder vi dette væsen for den afskyelige snemand. Sagnet om Yetien stammer fra Nepal, hvor man forbinder dette væsen med Himalaya bjergene. Det siges at yetien er et stort abelignende dyr, større end et menneske. Selv om man har undersøgt flere forskellige ting om dette væsen så er det endnu ikke bevist at det eksistere. Historierne om Yetien blev for alvor udbredt i 1900 tallet.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar