mandag den 16. marts 2015

Lygtemandens datter

I dag vil jeg fortælle lidt mere om Lygtemandens datter. Min debut roman.

I tidligere indlæg nævnte jeg, at jeg var i tvivl, om jeg kunne skrive en roman, men sprang alligevel ud i det. Og hvordan greb jeg det så an?

Først kiggede jeg på hvilke personer og væsener der skulle være med i historien. Dernæst beskrev jeg hvordan de skulle se ud og hvilke relationer de havde til hinanden. Noget jeg havde svært ved var at finde navne. Hmm ... Jeg synes min hovedperson skulle være anderledes og derfor bragte jeg min passion for blomster og planter ind over. Så jeg bladrede igennem et hæfte om haveplanter fra a-z. Her udvalgte jeg så nogle navne, som jeg synes, havde en god ordklang og ikke var for besværligt at udtale. Så hovedpersonen kom til at hedde Calluna som er det latinske navn for lyng. Hendes mor fik også et blomsternavn og senere har jeg så valgt, at tilknytte et blomsternavn til nogle af de hekse som også optræder i bogen, men ikke dem alle.

Det næste var så at finde på noget til mine engle. Skulle de hedde noget almindeligt eller skulle jeg også sætte dem i bås. Til sidst besluttede jeg mig for at de skulle have bibelske navne. Så var de også nemme at genkende for læserne. Desuden overvejede jeg hvad engle skulle kunne. Både hvis de levede her på jorden som 'almindelige' mennesker, men også hvis de kom fra himlen.

Til mine lygtemænd har jeg researchet en del. Jeg har både været inde omkring gamle sagn om lygtemænd og læst noget om moselig som jeg fandt naturligt at linke sammen med min ånd/lygtemand. Desuden har fået hjælp fra min søde mand til at finde oplysninger om, hvordan man levede på den tid, hvor man kunne finde på at ofre mennesker og ligge dem ud i moserne. For selv mine lygtemænd skulle jo have en baggrundshistorie ;-)

Så skrev jeg faktisk hele historien og rettede ind bagefter. Jeg fandt nyttige skrivetips på nettet. Lånte bøger på biblioteket om at skrive og sendte mit manuskript til Sarah Engell (aktuel med bogen: 21 måder at dø), hvor hun gav mig virkelig gode råd om hvordan jeg kunne forbedre min tekst. Det er jeg stadig meget taknemlig for :-)

Så sendte jeg manuskriptet af sted til to forlag på skift. Men den blev ikke antaget. Så skaffede jeg nogle betalæsere som også havde nogle gode råd og jeg strammede igen teksten op. Manuskriftet gik så videre til en konkurrence lavet af bogpiloten, hvor 22 udvalgte kunne få en redaktørudtalelse. 89 debutanter deltog. Og mit manuskript blev  et af de udvalgte. Det var så vildt! Der følte jeg at første skridt mod udgivelse var lagt. Og udtalelsen var meget positiv, faktisk så blev mit manuskript kaldt Twilight i Danmark selv om den intet har med vampyrer at gøre :-)

Efter jeg havde rettet lidt mere i manuskriptet var det igen ud med manuskriptet til nogle forlag og efter 4 forsøg kom den fantastiske mail med: sikke en spændende historie, den vil vi gerne udgive. Jeg sov næsten ikke en hel uge, fordi jeg bare var så glad og spændt på hele processen. Og kan huske at ikke ret lang tid efter blev jeg spurgt, om jeg ville læse op på bogforum også. Vildt panik fra min side, men sagde ja og kom da også igennem oplæsningen, som har været noget af det vildeste jeg nogen sinde her oplevet. Det var så fedt! :-)

Nå, efter det var der en lidt stille periode op mod jul, hvor jeg fik skrevet lidt på noget andet og ellers tænkt i arbejde, familie og julehygge. Det skal der jo også være plads til ;-)

Men så gik det ellers bare los efter nytår. Først fik jeg besked om at min bog var antaget som bogkort, et samarbejde mellem Newpub og Arnold Busck, og at den skulle ud i 28 butikker via dette bogkort. Fedt!

En uge senere, og jeg havde stadig ikke fået armene ned, fik jeg en lektørudtalelse som var overvejende positiv. Yes, så ville bibliotekerne snart begynde at købe bogen hjem.

Alt i alt har hele forløbet med at skrive bogen, udgive den og se den dukke op flere og flere steder været virkelig surrealistisk. Men jeg har prøvet at tøjre mig så godt til jorden, som jeg kunne, for ellers kunne jeg jo hoppe rundt af glæde hele tiden.

Men det har helt sikkert givet mig en stor portion selvtillid, hvilket jeg ikke altid har haft. Det har givet mig mod til at forsætte med at skrive. Og i nærmeste fremtid vil der komme et opfølgende bind til 'Lygtemandens datter' som jeg arbejder på i øjeblikket.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar